Blødgøringsanlæg

 

Blødgøringsanlæg bliver mere og mere populære i Danmark. Det forstår man godt, for der er hårdt vand mange steder, og her giver et blødgøringsanlæg mange fordele.

Blødgøringsanlæg pris og kvalitet

Det er ikke altid nemt at vælge det rigtige anlæg, der passer til ens behov for blødgjort vand, som har den rigtige pris, og som også er økonomisk fornuftigt i drift. Det handler om udgifter til salt og vand, men også om holdbarhed og behov for reservedele, service med videre.

Guide til valg af det rette blødgøringsanlæg

Her kan du finde en guide, der kan hjælpe dig til at vurdere kvalitet og økonomi af et blødgøringsanlæg, før du vælger : GUIDE – VÆLG DET RIGTIGE AFKALKNINGSANLÆG! (teksten ligger nederst på siden, der er linket til)

Lav din egen sammenligning – test af blødgøringsanlæg

Vi opfordrer alle til at sammenligne kvalitet og pris ved både indkøb og drift, så man får det bedste blødgøringsanlæg for pengene. Derfor har vi udarbejdet et skema, hvori vi har indsat en række fakta om Minimax. I skemaet har vi lavet plads til, at man kan indsamle sine egne informationer om andre blødgøringsanlæg og sammenligne Minimax med dem. Se skemaet ved at klikke her.

Som det tydeligt fremgår af vores hjemmeside, har vi allerede selv gennemført denne sammenligning. Derfor tør vi også skrive, at Minimax er bedst til prisen fordi: Anlægget yder mest og fylder mindst blandt blødgøringsanlæg til private boliger. Det bruger mindst salt og vand til regenerering. Dertil kommer, at anlægget (som det eneste på det danske marked) ikke bruger strøm men alene kører via vandtrykket. Minimax er således et mekanisk anlæg, som derfor indeholder elektriske dele, som skal udskiftes. Det er utrolig enkelt at bruge, og så er det særdeles holdbart og kræver ikke service.

Minimax sammenlignet med andre blødgøringsanlæg – kvalitet og forbrug

Her ses en sammenligningen mellem tre blødgøringsanlæg, som alle er ionbytningsanlæg: et ”Duplex parallel system”, et ”Duplex system” og et ”Simplex system”:

 

Minimax Ofte solgt anlæg i DK Ofte solgt anlæg i DK
Type system

Duplex parallel:
2 tanke giver blødt vand SAMTIDIG

Duplex:
2 tanke giver blødt vand PÅ SKIFT

Simplex:
1 tank giver blødt vand, men med PAUSE VED REGENERERING

Blødgjort vand pr. minut (ydelse)

51 liter

30 liter

26 liter

Mål

49 – 20,6 – 44,5 cm

61 – 41 – 51 cm

53 – 29 – 50 cm

Vandforbrug pr. regenerering/rensning

17 liter

21 liter

25 liter

Årligt forbrug af salt1

58,5 kg

64,5 kilo

64,5 kilo

Bruger strøm Nej Ja

Ja

 1Forbruget er baseret på en gennemsnitlig husstand på 3 personer med et dagligt forbrug på 107 liter vand per person. Vandet blødgøres med 14 odH (odH er betegnelsen for vandets hårdhedsgrad ”Deutsche Härte”)

Eksempel på et års forbrug af salt til Minimax:

Eksemplet tager udgangspunkt i en gennemsnitlig husstand med 3 personer, der har et dagligt forbrug af vand på i alt 321 liter:

Her vil det gennemsnitlige forbrug af bloksalt i være 58,5 kg, hvis man afkalker med 14 hårdhedsgrader (°dH) – for eksempel fra 20 til 6 °dH. Det svarer til, at man bruger cirka 7 – 8 poser bloksalt om året.

Hvis man afkalker med 20 hårdhedsgrader fra 20 til 0 °dH, bruger man 80 kg bloksalt om året. Det svarer til, at man bruger cirka 10 poser bloksalt om året.

Man skal være opmærksom på, at alle blødgøringsanlæg bruger mere salt, jo hårdere vandet er, og jo mere vand man bruger. Derfor skal man benytte de samme forudsætninger, når man udregner forbruget af salt for at kunne sammenligne forskellige blødgøringsanlæg.

Minimax blødgøringsanlæg sætter nye standarder for kvalitet. Læs mere her.

Salt til blødgøringsanlæg er vigtig

Det er meget nemt at vedligeholde et Minimax blødgøringsanlæg. Det vigtigste er jævnligt at fylde saltblokke på. Hvor tit det er nødvendigt, afhænger af forbrugt af blødgjort vand i boligen.

De to saltblokke i Minimax anlægget bruges typisk ikke helt jævnt, og derfor skal de ikke altid påfyldes samtidig. Man kan tydeligt se en rød linje gennem det klare låg til saltkammeret, når der skal sætte en ny blok i.

Bloksalt fra Minimax er kompakt. Det er ikke tilsat nogen former for tilsætningsstoffer – hverken klor eller anti-klumpningsmidler, for det er ikke nødvendigt for at holde hygiejnen i top. Bloksaltet lever op til den højeste kvalitetsnorm EN 973 Type A. Bloksalt er nemt at bære, bruge og opbevare

Bloksalt til Minimax kan bestilles på denne online shop, og det bliver leveret direkte til din adresse.

DERFOr  miniMAX

Sammenlign med andre anlæg her

Vælg minimax - med eller uden montage

UDEN MONTAGE

Minimax M3

Inklusive 5 poser bloksalt og montagesæt

14.750 DKK
- inkl. fragt
Køb

MED MONTAGE

Minimax M3

Inklusive montage

Bestil tilbud
- uforpligtende
Bestil tilbud

Minimax, montage og bloksalt

BEDST TIL PRISEN - Lav din egen sammenligning med andre anlæg i dette skema!

Minimax sørger for, at du sparer tid og besvær med at afkalke fliser, glasvægge, kaffemaskiner mv. Du kan også nedsætte forbruget af shampoo, vaske- og rengøringsmidler. Dine maskiner vil holde længere og bruge mindre strøm.

Blødgøringsanlæg skal monteres af en autoriseret VVS-installatør!
Det skal være nemt få blødgjort vand. Derfor tilbyder vi en montageservice, hvor Minimax monteres af professionelle, uafhængige VVS-installatører - og til en fast pris!

Derfor bloksalt
Bloksalt er nemt at bære, bruge og opbevare. Bloksalt fra Minimax er kompakt, og lever op til den højeste kvalitetsnorm EN 973 Type A, og indeholder ingen tilsætningsstoffer.

Alle produkter

Så nemt er det

Blødgøringsanlæg – Størrelse og pris

Det kan være en udfordring at sammenligne pris og kvalitet, når man skal købe et blødgøringsanlæg. Ofte kan den fysiske størrelse af et anlæg forveksles med anlæggets evne til at give blødgjort vand – kaldet ydelsen, effektiviteten eller vandgennemstrømningen.

Vandgennemstrømning er et fagudtryk, der fortæller, hvor meget blødgjort vand et blødgøringsanlæg kan give, når der er brug for det. Hvis eksempelvis flere maskiner er i brug samtidig, eller når flere går i bad på samme tid.

Blødgøringsanlæg – Størrelse og kvalitet

Mange tror derfor, at anlæggets fysiske størrelse har sammenhæng med kvaliteten. Det er imidlertid langt fra altid korrekt: Ofte ser et anlæg blot større ud, fordi de kan rumme meget salt, og fordi indholdet i filtrene (harpiksen hvori ion-bytningen sker) er af en mindre god kvalitet.

Typisk er store harpikskugler i filtrene af en mindre god kvalitet, og er dermed ikke nær så effektive, som harpikskuglerne er i den meget effektive højkvalitetsharpiks, der er i et Minimax blødgøringsanlæg.

I Minimax er harpikskuglerne nemlig ekstremt små, og de ligger i en meget velordnet og fast struktur. Det betyder, at der er relativt meget natrium per areal i filtrene, og at ionbytningen derfor kan foregå effektivt og hurtigt. De små harpikskugler i den dyre harpiks udvider sig ikke, når det optager kalken. Det er også en medvirkende årsag til, at et Minimax blødgøringsanlæg er så kompakt.

Vandforbrug og pris

Når harpikskuglerne i et blødgøringsanlæg er større bliver filtrene naturligvis også nødt til at være tilsvarende store, og anlægget skal bruge mere vand til at rense disse filtre. Derfor vil fysisk store blødgøringsanlæg ofte bruge relativt mere vand til rensning end et anlæg med højydende harpiks, der kan komprimeres i små tanke – som i Minimax.

Minimax måler endvidere dit forbrug af vand ekstremt præcist, så du ikke kommer til at bruge unødvendigt meget salt og vand til regenerering.

Saltforbrug og pris

Mængden af salt, som et blødgøringsanlæg bruger, afhænger af: Den mængde vand, som bruges i husstanden, af vandets hårdhed og anlæggets indstillinger.

Husstandens vandforbrug afhænger af flere faktorer, for eksempel hvor mange mennesker, der bor i boligen, typen af brusere man har, og hvor lang tid man hver især tilbringer i brusebadet. Derudover har ældre maskiner og apparater også en tendens til at bruge mere vand.

Jo hårdere vand, jo mere salt

Jo hårdere vandet er, desto oftere vil anlægget regenerere (rense filtrene og indsætte ny natrium i filtrene). Jo oftere anlægget regenererer desto mere salt og vand bruger det. Forbruget af salt i et blødgøringsanlæg kan dog kun udregnes nøjagtigt, hvis man kender sit konkrete forbrug af vand og ved, hvor hårdt vandet er.

Har blødgøringsanlæg ulemper?

Ja, i den forstand, at det er en investering, og at der løbende er en omkostning til salt. Dertil kommer at nogle blødgøringsanlæg har dele, som løbende skal udskiftes – dette gælder dog ikke for et Minimax anlæg.

Dele der skal udskiftes
Typisk er blødgøringsanlæg udstyret med en klorsonde, der skal skiftes hvert 2-3 år, og som bruges til desinfektion. Det gælder for de fleste anlæg, herunder et BWT blødgøringsanlæg, som er blandt de mest kendte på markedet.  Med et Minimax anlæg er der ikke udgifter til jævnlig udskiftning af en klorsonde, da anlægget ganske enkelt ikke har en klorsonde, men er konstrueret, så desinfektion er unødvendig. Alle Minimax blødgøringsanlæg er således godkendt til drikkevand i Danmark med den såkaldte KIWA Certificering, der også omfatter hygiejne test. Minimax testes regelmæssigt for, at de overholder retningslinjer og normer vedrørende drikkevand og hygiejne.

Salt til blødgøringsanlæg
Der skal altid påfyldes – og derfor løbende købes salt til et blødgøringsanlæg der fungerer ved ionbytning – uanset hvilket mærke det er. Saltet bruges til at rense filtrene, som fjerner kalk og magnesium fra vandet, så det bliver til blødt vand. Uden salt kan et blødgøringsanlæg ganske enkelt ikke fungere. Minimax bruger bloksalt, der er nemt at bære, anvende og at opbevare. Bloksalt kan nemt købes på denne hjemmeside.
En yderligere fordel ved at bruge bloksalt er, at det er kompakt, hvilket bidrager til at Minimax kun fylder lidt i sammenligning med andre blødgøringsanlæg.
Saltblokkene, der bruges til Minimax, er fødevare-godkendte, og lever op til den højeste kvalitetsnorm, som hedder: EN 973 Type A.

Et blødgøringsanlæg optager plads
For nogle kan det være en ulempe, at der skal findes plads til et blødgøringsanlæg. Det kan være fordi, man bygger et nyt hus, hvor hver kvadratmeter koster. Det kan også handle om, at der ikke er så meget plads til anlægget, fordi det ikke er tænkt ind i forbindelse med den oprindelige installation.
Heldigvis er Minimax udviklet med dette for øje, så nu findes der også et kompakt blødgøringsanlæg på det danske marked til de kunder, der ønsker at bruge mindst mulig plads til dette, og som samtidig ønsker et effektivt anlæg.

Minimax er et resultat af årtiers erfaring og udvikling

Minimax er resultatet af årtiers erfaring og udvikling hos den engelske producent Harvey Water Softeners, der har specialiseret sig i at fremstille disse meget kompakte blødgøringsanlæg, der giver mest blødgjort vand og som optager mindst plads – når det gælder anlæg til private boliger: Minimax, kan således give hele 51 liter afkalket vand i minuttet, og det måler kun: H: 49 cm x D: 44,5 cm x B: 20,6 cm. Derfor fylder det kun ganske lidt i teknikskabet, og kan nemt stå i skabet under en vask – for eksempel i kælderen eller bryggerset.

Årsagen til at det kan lade sig gøre at fremstille et så kompakt blødgøringsanlæg er blandt andet, at Minimax har et enestående design med to cylindere (filter-tanke), der begge giver vand på samme tid. Det system hedder et Duplex parallel–system.
Flere andre blødgøringsanlæg har også to cylindere (filter-tanke), men disse fungerer på skift. Disse anlæg har også den fordel, at man altid har afkalket vand vand, fordi den ene tank giver afkalket vand, mens den anden regenerer. Men fordi tankene ikke giver afkalket vand samtidig (men skiftevis), kan disse anlæg ikke levere nær så meget blødt vand som Minimax. Endelig findes der blødgøringsanlæg med kun én tank eller filter. Disse kaldes for Simplex anlæg, og de giver ikke blødt vand, når anlægget renser tanken. Det betyder, at man har hårdt vand, hvis man for eksempel går i bad, mens dette sker.

Herligheder ved blødgjort vand

Et blødgøringsanlæg kan gøre underværker i en travl hverdag – og så er det godt for budgettet:

  • Man sparer både tid og besvær med at afkalke diverse overflader og maskiner
  • Man sparer på budgettet til shampoo, balsam, vaskemiddel til vask og opvaskemaskine samt til diverse rengøringsmidler. Mængderne kan nedsættes med cirka en tredjedel.
  • Vandrør, maskiner og vandhaner holdes frie for kalk. De holder også længere, så man kan spare penge til reparationer og til nyindkøb
  • Vandinstallationer, der er frie for kalk giver et bedre vandtryk, og maskiner uden kalk har et lavere forbrug af energi
  • Og så er et blødgøringsanlæg godt for hud og hår fordi det afkalkede vand udtørrer mindre – og det opleves mere behageligt.