blødt vand

 

Flere og flere ønsker at få blødt vand i hjemmet – men hvad er blødt vand egentlig?

Regnvand er blødt vand. Når det siver ned igennem jorden, optager det calciumcarbonat (kalk) og magnesiumcarbonat (magnesium) og bliver til grundvand. Det kaldes i daglig tale for hårdt vand.

Både hårdt og blødt vand i Danmark

Grundvandet har ikke samme hårdhedsgrad over alt i Danmark – i Vestjylland er vandet typisk blødt, i Østjylland, på Fyn og på Vestsjælland er vandet temmelig hårdt. På Lolland, Falster og i det østlige og nordlige Sjælland er vandet hårdt. Nogle steder i og omkring København beskrives vandet som meget hårdt og særdeles hårdt. Forklaringen er, at den jord, som regnen stille og roligt siver ned igennem, har et varierende indhold af forskellige mineraler. Selv om vandet kun defineres kun som ”temmelig hårdt”, er det nok til at der opstår generende aflejringer af kalk på både overflader og i husholdningsmaskiner.

På hjemmesiden for dit lokale vandværk, kan du præcist se hårdhedsgraden af det vand, som du får leveret. Hvis du er i tvivl om, hvilket vandværk, du får vand fra, kan det ses på dine opkrævninger.

Opvarmning giver hårdt vand

Når man varmer vand op til brug i boligen (for eksempel til brusebad), og når opvaske- og vaskemaskiner varmer vandet op, bliver kalkpartiklerne hårdere. Derfor opløses kalkpartiklerne ikke så nemt, og de udfældes som kalk.

Hårdt vand øger energiforbruget i maskinerne

Kalk en ulempe, fordi den sætter sig i kedler og vandhaner samt på fliser og varmelegemer i opvaskemaskiner, vaskemaskiner, kaffemaskiner og så videre. Det skal man bruge tid og ressourcer på at fjerne.

Samtidig medfører kalken, at man får et større forbrug af rengørings- og vaskemidler samt af energi til at opvarme vandet i maskinerne. Kalken sætter sig nemlig på varmelegemer med videre i maskinerne. Derfor får maskinerne en kortere holdbarhed, når man har kalk i vandet. På disse måder er kalken også med til at belaste miljøet. Derfor ønsker flere og flere, at få en hverdag, hvor man kan opnå alle gevinsterne ved at have blødere vand.

Sådan får man blødt vand  

Det er heldigvis meget nemt at opnå de mange fordele, der er ved at have blødere vand, ved at installere et godt blødgøringsanlæg.

Her finder du en Guide der kan give et overblik over, hvad man skal være opmærksom på når man køber et blødgøringsanlæg. Guiden findes nederst på den side, du linker til her.

Se hvordan sæbe reagerer i hårdt og blødt vand
Se denne video om, hvordan sæbe reagerer i henholdsvis blødt afkalket vand og i hårdt vand.

DERFOr  miniMAX

Sammenlign med andre anlæg her

Vælg minimax - med eller uden montage

UDEN MONTAGE

Minimax M3

Inklusive 5 poser bloksalt og montagesæt

14.750 DKK
- inkl. fragt
Køb

MED MONTAGE

Minimax M3

Inklusive montage

Bestil tilbud
- uforpligtende
Bestil tilbud

Minimax, montage og bloksalt

BEDST TIL PRISEN - Lav din egen sammenligning med andre anlæg i dette skema!

Minimax sørger for, at du sparer tid og besvær med at afkalke fliser, glasvægge, kaffemaskiner mv. Du kan også nedsætte forbruget af shampoo, vaske- og rengøringsmidler. Dine maskiner vil holde længere og bruge mindre strøm.

Blødgøringsanlæg skal monteres af en autoriseret VVS-installatør!
Det skal være nemt få blødgjort vand. Derfor tilbyder vi en montageservice, hvor Minimax monteres af professionelle, uafhængige VVS-installatører - og til en fast pris!

Derfor bloksalt
Bloksalt er nemt at bære, bruge og opbevare. Bloksalt fra Minimax er kompakt, og lever op til den højeste kvalitetsnorm EN 973 Type A, og indeholder ingen tilsætningsstoffer.

Alle produkter

Så nemt er det

FORDELE OG ULEMER VED BLØDT VAND

Der er fordele og ulemper ved hårdt og blødt vand, og det er naturligvis op til den enkelte at danne sin mening om det. Nedenfor har ses argumenter for både fordele og ulemper ved blødt vand

Ulemper ved blødt vand:

Kalk er et værdifuldt mineral 

Det er vanskeligt at finde ulemper ved blødt vand. Overordnet set kan man måske sige, at det er en ulempe, at blødt vand indeholder mindre mængder af kalk (calcium) og magnesium, hvilket er tilfældet i forskellige dele af Danmark.

Kalk eller rettere Calcium er et vigtigt næringsstof, som vi ikke kan undvære. Men selv om man bor i et område med blødt vand, betyder det ikke, at man skal tage kosttilskud.

Generelt får danskere tilstrækkeligt med kalk i kosten

Generelt er det gennemsnitlige indtag af kalk (Calcium) højt blandt danskere. Den officielle anbefaling er, at voksne skal spise og drikke i alt 800 mg calcium pr. dag. I Danmark får vi gennemsnitligt mere end 1.000 mg. pr dag.

Mejeriprodukter regnes for den absolut mest betydningsfulde kilde til kalk i vores kost. Også brød (især det grove), havregryn, grøntsager og nødder, bidrager til kalk i kosten.

Da det er meget forskelligt, hvad vi spiser og drikker og i hvilke mængder. Derfor findes der mennesker, som af den ene eller anden grund har vanskeligt ved dække deres behov for både energi og næringsstoffer. De skal selvfølgelig holde øje med, hvad de spiser og drikker.

Det gennemsnitlige indhold af kalk i det danske drikkevand er 12 mg pr. 100 ml. I mælk er der 121-124 mg kalk i 100 ml. Kilder: Fødevarestyrelsen og netdoktor.dk

Et blødt vands anlæg kræver en investering

Man sige, at det er en ulempe, at det kræver en investering i et afkalkningsanlæg at få blødt vand – og at der løbende er behov for at købe salt. Der skal altid fyldes salt på et blødgøringsanlæg, for at man kan få blødt vand. Det gælder for alle anlæg, der fungerer ved ion-bytning som et Minimax anlæg.

Saltet indeholder natrium, som sætter sig på harpikskuglerne i anlæggets filtre, når anlægget regenerer. Når det hårde vand løber igennem filtrene bytter kalk-ionerne i vandet plads med natrium-ionerne i filtrene.

Anlægget skyller filtrene, når disse igen skal flydes op med natrium. Her skylles filtrene også fri for kalk og magnesium, og rensevandet skylles ud i afløbet.

Bloksalt

Minimax blødgøringsanlæg bruger bloksalt. Denne type salt er nem at håndtere – at bære, bruge og opbevare. Bloksaltet kan købes på denne side.

Saltblokkene er godkendte til fødevarer, og de lever op til den højeste kvalitetsnorm kaldet: EN 973 Type A.

Det kompakte salt er med til at gøre Minimax blødgøringslægget kompakt, så det har en eftertragtet størrelse, hvor det nem kan placeres i et underskab eller et teknikskab.

Fordele ved blødt vand

Det er ganske nemt at finde en lang række fordele ved blødt vand. Her er nogle af dem:

Mindre tid til rengøring og smukkere omgivelser:

  • Der spares tid og tilbagevendende besvær med at afkalke kaffemaskine, vandhaner, fliser, glasvægge, husholdningsapparater og så videre
  • Det sikres, at alle overflader forbliver flotte og fri for kalkaflejringer

Man sparer penge og passer på miljøet:

  • Der bruges mindre balsam, shampoo, vaskemiddel til vask og opvaskemaskine og til rengøringsmidler
  • Man holder vandrør, vandhaner og maskiner fri for kalk, så de holder længere, og man sparer penge til reparationer og til at investere i nye
  • Med blødt vand har man et bedre vandtryk i sine vandinstallationer
  • Maskiner uden kalk har et lavere forbrug af energi

Godt for hår og hud

  •  Blødt vand udtørrer mindre både hud og hår mindre og opleves mere behageligt
  • Man mindsker udtørring af huden og udvikling af børneeksem

Sådan beskrives hvor hårdt eller blødt vand er

I Danmark måler vi vandets hårdhedsgrad i tyske hårdhedsgrader (°dH = grad Deutsche Härte). En tysk hårdhedsgrad °dH defineres som 10 mg calciumoxid pr. liter vand. Det svarer til 17,8 mg calciumcarbonat pr. liter vand eller 17,8 ppm.

Vandets hårdhed opdeles i følgende niveauer:

  • Særdeles hårdt: > 30 °dH
  • Meget hårdt: 24 – 30 °dH
  • Hårdt: 18 – 24 °dH
  • Temmelig hårdt: 12 – 18 °dH
  • Middelhårdt: 8 – 12 °dH
  • Blødt: 4 – 8 °dH
  • Meget blødt: < 4 °dH (ses ingen steder i Danmark)

Der er store forskelle på hvor blødt vandet er – også indenfor den enkelte kommune.På de lokale vandværkers hjemmesider kan man præcist se, hvor hårdt vand man får leveret. Er man i tvivl om, hvorfra man modtager sit vand, kan dette ses på opkrævningerne.

Kort over vandets hårdhedsgrad i forskellige kommuner

Man kan få et overblik over i hvilke områder i Danmark vandet er hårdt, samt hvor hårdt det er, på et kort, som De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) har udarbejdet. Her har man med forskellige farver vist hvor blødt vand, der er i forskellige kommuner.

Man skal lægge mærke til, at farvelægningen er baseret på et gennemsnit af data fra de enkelte vandværker i kommunen. Derfor kan der være betydelig variation i vandets hårdhed i den enkelte kommune – også selv om disse har samme farve.

Minimax sikrer alle fordelene ved blødt vand

Bruger kun den nødvendige mængde vand og salt

Minimax er mekaniske og meget pålideligt og effektivt blødgøringsanlæg, som er meget nemt at indstille og at bruge. Det bruger ikke strøm, men virker i kraft af vandtrykket. Anlægget registrerer og meget præcist dit forbrug af vand.

Det er indstillet, så det kun renser tankene, når der er brugt en bestemt mængde vand i husstanden. Det renser således kun tankene efter behov, og bruger ikke mere vand og salt end nødvendigt, når det omdanner hårdt vand til blødt vand. På den måde tilpasser anlægget sig til forbruget af vand i husstande med ét til tre badeværelser.

Filtre med den bedste kvalitet harpiks til ionbytning

Minimax har 2 tanke med små kugler af harpiks (Resin). Det hårde vand løber ind i anlægget og gennem disse tankene eller filtre. Når det løber gennem harpiksen i filtrene, bytter kalken plads med natrium-ionerne. Her binder kalken sig til harpiksen, og den sidder fast, indtil Minimax automatisk skyller filtrene/tankene. Rensningen foregår med salt fra saltblokkene, og kalk og salt føres med rensevandet ud i afløbet.

Minimax er effektivt og giver store mængder blødt vand

Et Minimax blødgøringsanlæg giver tilstrækkeligt med blødt vand til husstande med mellem 1 og 10 personer. Det kan lade sig gøre, fordi det har to tanke med harpiks, der begge arbejder samtidig.

De fleste anlæg med to tanke giver kun blødt vand på skift. Minimax har således kapacitet til at give hele 51 liter vand pr. minut – så der er rigeligt med afkalket vand, til at flere personer kan gå i bad på én gang. Minimax giver blødt vand døgnet rundt uden pauser.

Testet og godkendt til drikkevand i Danmark

Minimax er naturligvis testet og godkendt til drikkevand i Danmark. Det har opnået KIWA Certifikate.

Minimax fylder mindst blandt alle blødgøringsanlæg på det danske marked

Minimax fylder lidt og har en høj ydelse – deraf dette navn! Anlægget kan nemt placeres i et teknikskab eller i et almindeligt skab i bryggerset.

Det super-kompakte anlæg har følgende mål: Højde: 490 mm. Bredde: 20,5 mm. Dybde: 445 mm.