Hårdt vand
Regnvand er blødt – men det bliver til hårdt vand mange steder i Danmark!
Når regnvandet siver ned gennem jorden, optager det calciumcarbonat (kalk) og magnesiumcarbonat (magnesium), og bliver til grundvand – det kalder vi i daglig tale for hårdt vand. Grundvandet er ikke lige hårdt alle steder i Danmark. Årsagen er, at den jord, som regnen er sivet ned igennem, indeholder forskellige mængder af mange forskellige mineraler – her i blandt kalk.
Opvarmning giver hårdt vand
Når vi går i bad eller gør rent, varmer vi vandet op. Vandet varmes også op i opvaske- og vaskemaskinen samt i varmevekslere med videre. Når det sker, bliver kalkpartiklerne hårdere, og de opløses ikke så nemt. Derfor udfældes kalken fra vandet, og det danner diverse aflejringer på overflader og i maskinerne.
Velkendte resultater af hårdt vand
Resultaterne af at have hårdt vand er både velkendte og upopulære:
- Der opstår kalkaflejringer på overflader af glas, fliser, armaturer med videre men også i varmelegemerne i vaskemaskiner, opvaskemaskiner, varmtvandsbeholdere og andre apparater
- kalkaflejringerne betyder som bekendt mere tid og flere kemikalier til rengøring
- kalken medfører også, at maskinerne bruger mere energi end nødvendigt til at varme vandet op, og at deres levetid afkortes, så man oftere skal købe nye
- man bruger markant mere sæbe, shampoo og vaskemiddel med videre fordi, midlerne ikke virker så godt i hårdt vand
Læs mere om de mange fordele ved kalkfrit vand her
Se videoen der viser, hvordan sæbe reagerer i henholdsvis blødt afkalket vand og i hårdt vand.
Se en guide, der kan hjælpe dig til at vurderer, om et afkalkningsanlæg passer til dine behov. Guiden findes nederst på den side, du linker til her.
Forskellige grader af hårdt vand i Danmark
I Danmark måler vi vandets hårdhedsgrad i tyske hårdhedsgrader (°dH = grad Deutsche Härte). En tysk hårdhedsgrad °dH defineres som 10 mg calciumoxid pr. liter vand. Det svarer til 17,8 mg calciumcarbonat pr. liter vand eller 17,8 ppm.
Vandets hårdhed opdeles i følgende niveauer:
- Meget blødt: < 4 °dH
- Blødt: 4 – 8 °dH
- Middelhårdt: 8 – 12 °dH
- Temmelig hårdt: 12 – 18 °dH
- Hårdt: 18 – 24 °dH
- Meget hårdt: 24 – 30 °dH
- Særdeles hårdt: > 30 °dH
Find ud af hvor hårdt vand dit vand er
Der er store forskelle på vandets hårdhed fra vandværk til vandværk indenfor den enkelte kommune. På dit lokale vandværks hjemmeside, kan du præcist se, hvor hårdt vand, du får leveret. Hvis du er i tvivl om, hvilket vandværk du får vand fra, kan det ses på dine opkrævninger.