De mange fordele ved kalkfrit vand
Flere og flere har fået øjnene op for de mange fordele kalkfrit vand giver. Kalk i vandet er et stort problem mange steder i Danmark, så efterspørgslen efter blødgøringsanlæg er stigende.
Danskerne er dermed i stigende grad bevidste om, at kalkfrit vand, har mange fordele, og flere og flere investerer i at få et blødgøringsanlæg i boligen.
Det mest kendte brand blandt blødgøringsanlæg i Danmark er BWT – og mange har således fået kalkfrit vand med BWT anlæg. På den måde har BWT spillet en stor rolle for, at danskerne i dag kender til de glæder, man får med såkaldt ”BWT kalkfrit vand” – BWT-brandet næsten blevet synonymt med et blødgøringsanlæg i Danmark. Det er selvfølgelig ikke korrekt, for der findes mange blødgøringsanlæg på det danske marked.
Minimax – et stærkt bud på fremtidens blødgøringsanlæg
Det brede kendskab til blødgøringsanlæg har også banet vejen for, at danskerne nu begynder at efterspørge nye krav hertil. På ønskesedlen er blandt andet blødgøringsanlæg, der kan give meget kalkfrit vand, og som samtidigt kun optager lidt plads.
Man er også blevet meget ressourcebevidste, og ønsker sig derfor anlæg, som nøje måler forbruget af vand, så den mængde salt, man forbruger ikke bliver unødvendig høj.
Man ønsker også et lavt forbrug af vand til regenerering (når tankene renses og skyller kalk og magnesium ud i afløbet).
Endelig rummer ønskesedlen, at blødgøringsanlægget er stabilt i drift, og har en lang holdbarhed i forhold til at kunne levere kalkfrit vand, og at der ikke er løbende udgifter til vedligehold og udskiftning af reservedele.
Kalkfrit vand – pris, forbrug af vand, salt og reservedele
Minimax blødgøringsanlæg er et svar på forbrugernes ønsker, og lever op til mange af de krav forbrugerne efterspørger: Det kan levere store mængder kalkfrit vand, og samtidig kun fylder lidt, da det på alle måder er udviklet til at være både kompakt og effektivt. Samtidig er prisen særdeles konkurrencedygtig.
Ser man på omkostninger til drift af et blødgøringsanlæg, er Minimax blandt de mest økonomiske anlæg – også når det handler om at levere kalkfrit vand på den lange bane. For eksempel bruger Minimax kun 17 liter vand per regenerering (skylning af filtrene).
Denne beregning er baseret på forbruget i en gennemsnitlig husstand, hvor der bor tre personer, som hver bruger 107 liter vand om dagen.
Derudover er forudsætningen, at man blødgør vandet med 14 odH. Betegnelsen odH bruges om vands hårdhedsgrad, kaldet: Deutsche Härte.
Bruger ikke strøm
Minimax er det eneste anlæg på det danske marked, der kører uden strøm men via vandtrykket. Dertil kommer, at harpiks-kuglerne i filtrene i et Minimax blødgøringsanlæg (der sørger for kalkfrit vand ved ion-bytning) under normale omstændigheder typisk holder i 20 år.
De fleste blødgøringsanlæg, der giver kalkfrit vand ved ion-bytning, har en klorsonde, som bruges til desinfektion. Den skal typisk skiftes hvert andet til tredje år. Med et Minimax anlæg får man ikke denne udgift, da anlægget ganske enkelt ikke har en klorsonde, men er konstrueret, så desinfektion er unødvendig. læs mere om, hvordan Minimax virker her.
Godkendt til drikkevand i Danmark
Alle Minimax blødgøringsanlæg er godkendt til drikkevand i Danmark med den såkaldte KIWA Certificering, der også omfatter hygiejne test. Minimax anlæg testes regelmæssigt for, at de overholder retningslinjer og normer vedrørende drikkevand og hygiejne.
Hvornår ser man forandringerne af, at der ikke er kalk i vandet?
Du vil med det samme opleve fordelene ved at have fået dit Minimax-anlæg. Håndklæderne bliver blødere og sæbe, shampoo, vaskemidler og rengøringsmidler rækker længere – så husk at sætte forbruget ned. Der er ikke længere behov for at afkalke kaffemaskiner, kogekander med videre.
Eksisterende kalkaflejringer i varmtvandsbeholder og gennemstrømningsanlæg reduceres også over tid. Det samme gælder for energiforbruget, fordi energien udnyttes bedre, når rør og maskiner er fri for kalk.
Har kalkfrit vand ulemper?
Nogle vil måske mene, at det er en ulempe, at det kræver en investering i et blødgøringsanlæg at opnå kalkfrit vand – og at der løbende er behov for at købe salt. Der skal dog altid påfyldes salt på et blødgøringsanlæg for at undgå kalk i vandet – det gælder for alle anlæg der fungerer ved ion-bytning. Saltet renser filtrene, som fjerner kalk og magnesium fra vandet, så det bliver til kalkfrit vand.Uden salt kan et blødgøringsanlæg ikke fungere. Minimax blødgøringsanlæg bruger. Bloksalt er nemt at bære, bruge og opbevare, og kan købes på denne hjemme-side. Saltblokkene er fødevare-godkendte, og lever op til den højeste kvalitetsnorm EN 973 Type A. Den kompakte bloksalt er med til at gøre hele anlægget kompakt, så det får den eftertragtede størrelse, hvor det nem kan placeres i et underskab eller teknikskab.
Kalkfrit vand som drikkevand
Kalkfrit vand kan smage anderledes end hårdt vand, fordi kalk og magnesium er fjernet. Smag er svær at definere. Men smagen minder om vand på flaske, der typisk er forholdsvist blødt. Som med alle andre føde- og drikkevarer er der nogle, som foretrækker smagen af kalkfrit vand, og andre, som ikke gør.
Mange oplever, at man bruger en mindre mængde te og kaffe, når man laver den med kalkfrit vand.
Indholdet af kalk, magnesium, natrium og andre mineraler i vores drikkevand varierer naturligt alt efter, hvor man bor i Danmark. Den danske Bekendtgørelse om vandkvalitet tillader op til 175 mg natrium pr. liter, da natrium kan smages i vandet ved denne koncentration. WHO anbefaler maksimalt 200 mg natrium per liter – også på grund af smagen (WHO 1996; NHMRC 2011).
Mængden af kalk og magnesium nedsættes
Når man blødgør vandet, nedsætter man mængden af kalk og magnesium i vandet. Derfor skal man ikke af den grund til at tage kosttilskud.
Det gennemsnitlige indtag af kalk som danskerne får genne mad og drikke er nemlig højt. Det anbefales, at voksne spiser og drikker i alt 800 mg calcium pr. dag. I Danmark får vi gennemsnitlig mere end 1.000 mg. pr dag.
Naturligt indeholder drikkevand i Danmark både kalk og magnesium. Det er forskelligt, hvor meget. Det gennemsnitlige indhold af kalk i vandet er 12 mg pr. 100 ml. I mælk er der 121-124 mg kalk i 100 ml.
Da det er meget forskelligt, hvad vi spiser og drikker og i hvilke mængder, bør mennesker, som har svært ved at få dækket deres behov for både energi og næringsstoffer, holde øje med, hvad de spiser og drikker.
Kalkfrit vand til planter og kæledyr
Nogle planter fortrækker at blive vandet med hårdt vand. Derfor kan man skifte til hårdt vand på bypass-ventilen ved sit blødgøringsanlæg eller installere en separat hane til udendørs vand – det vil også nedsætte forbruget af salt. I tidsrummet, hvor anlægget er slået fra, skal man være opmærksom på, at man igen har kalk i vandet inde i huset.
Nogle akvariefisk kræver særlige forhold. Derfor er det klogt, at spørge sin forhandler af akvarier og fisk, om det er en god ide at bruge kalkfrit vand hertil.
Det er også sikkert for dyr at drikke blødt vand.
Sådan virker et blødgøringsanlæg
Når vi opvarmer vand, bliver kalkpartiklerne hårdere, og de udfælder sig som aflejringer ad kalk på varmelegemer i vaskemaskiner, opvaskemaskiner, varmtvandsbeholdere med videre. Dette sker ikke, når man installerer et blødgøringsanlæg.
Minimax danner kalkfrit vand, når kalk og magnesium fjernes via ion-bytning. Det vil sige, at et blødgøringsanlæg fjerner partikler (ioner) fra væsker (vand). Når det hårde vand, der indeholder kalk og magnesium, løber igennem filtrene i blødgøringsanlægget bytter kalk- og magnesium- ionerne i vandet således plads med natrium-ionerne i filtrene.
Harpiksen i filtrene er ion-byttere
Ionbytningen sker, fordi de harpikskugler, som sidder i filtrene på et blødgøringsanlæg, er negativt ladede og tiltrækker kalk og magnesium, som er positivt ladede. Derved binder kalk og magnesium sig til harpiksen. Her sidder det fast, og skylles ud i afløbet, når anlægget regenerer automatisk (skyller filtrene med en saltopløsning). Filtrene skylles, når alle natrium-ionerne i et blødgøringsanlæg er brugt op. Samtidig med, at filtrene skylles, fyldes de op med natrium igen, så processen med at blødgøre vandet kan starte forfra.
Kvaliteten af filtrene er afgørende
Kvaliteten af harpiksen i et blødgøringsanlæg gør en stor forskel. Harpiksen i et Minimax blødgøringsanlæg har en meget høj kvalitet, fordi harpiks kuglerne er særligt små, hvilket giver en kort afstand mellem dem. Det medfører:
- at filtrene og dermed et Minimax-blødgøringsanlæg fylder mindre
- at et Minimax blødgøringsanlæg har et lavere forbrug af salt, fordi ionbytningen, der fjerner kalken, er mere effektiv
- en højere ydeevne (en større gennemstrømning af vand), fordi ionbytningen er mere effektiv – et Minimax blødgøringsanlæg kan altså nå at blødgøre meget vand på kort tid.
Dermed er det langt fra kun mængden eller vægten af harpiks i et blødgøringsanlæg, der betyder noget for, hvor god kvaliteten er. Det har større betydning for kvaliteten, hvor små og effektive harpikskuglerne er. Harpiksen i Minimax blødgøringsanlæg er nanoharpiks på 350 mikron.
Blødgøringsanlæg til opvaskemaskine og armaturer til kogende vand
Når man har kalkfrit vand, er der ikke længere behov for at fylde salt på opvaskemaskinen, og mængden af afspændingsmiddel og sæbe kan sættes ned. Tjek gerne manualen til din opvaskemaskine for at se indstillingerne i forhold til at bruge den, når man har installeret et blødgøringsanlæg.
Indikatoren lyser stadig
På mange opvaskemaskiner vil indikatoren stadig vise, at man skal fylde salt på maskinen. Det skal man bare se bort fra. Man bør også nedsætte mængden af opvaskemiddel, når man har et blødgøringsanlæg. Brug eksempelvis opvaskepulver, der er nemt at dosere. Det er en fordel at installere et blødgøringsanlæg, hvis man installerer et armatur til kogende vand. Vandhanens beholder vil nemlig give problemer, hvis denne kalker til.
Kalkfrit vand og vandrør
Det er en sejlivet myte, at et blødgøringsanlæg, der fungerer ved ionbytning skader vandrør i huset. Et Minimax blødgøringsanlæg fjerner kun kalk (Calciumcarbonat CaCO3) og magnesium (Mg) fra vandet. Dette giver ikke risiko for, at der sker korrosion i rørene – hverken rørene til drikkevand eller til varmt brugsvand.
Ingen kalk i nye rør
Et blødgøringsanlæg vil sørge for, at der ikke sker en opbygning af kalk i nye rør. Det er en fordel, fordi det over tid vil sænke vandtrykket. Anlægget vil også bidrage til at fjerne kalk, der allerede er opbygget i rørene, da det blødgjorte og kalkfrie vand løber gennem de kalkholdige rør. Her sker en ionbytning, hvor vandet tilfører sig selv noget af den kalk, der er opbygget i rørene.
Hvis man har gamle vandrør, der allerede har utætheder, skal man være opmærksom på, at et blødgøringsanlæg over tid fjerner et eventuelt lag af kalk i rørene, hvis man kalker ned til en hårdhedsgrad på nul. Dette kan medføre, at utæthederne viser sig. Hvis man ikke vil at undersøge sine gamle vandrør for utætheder eller udskifte dem, kan man indstille sit blødgøringsanlæg, så man opnår en vandhårdheden på minimum 4 odH.
Vand uden kalk skader heller ikke kobberrør
Et blødgøringsanlæg skader ikke kobberrør. Det bidrager faktisk til at holde rørene fri for kalk, der kan ødelægge det naturlige lag af kobberoxid, som beskytter kobberrørene.
På den måde vil et afkalkningsanlæg, der fungerer ved ionbytning IKKE påvirke de faktorer, som har betydning for, at kobberøren kan ødelægges. Disse faktorer er: Vandets pH (surhedsgrad), indhold af ilt, CO2 og temperatur. Vandets pH-værdi ændres kun, når vand demineraliseres ved omvendt osmose.
Skal koldt vand også afkalkes?
Det er en god ide at fjerne kalk fra det kolde vand, selvom koldt vand er mindre tilbøjeligt til at aflejre kalk end varmt vand. Mange husholdningsapparater tager nemlig koldt vand ind, hvorefter det varmes op i maskinen. Et godt eksempel er opvaskemaskiner, hvor der løbende skal fyldes blødgørende salt på.
Også der, hvor man kun bruger koldt vand er det bedst, at bruge kalkfrit vand, fordi der også her kan afsætte sig kalk. Det handler for eksempel i toiletter. Derfor installerer man typisk Minimax blødgøringsanlægget umiddelbart efter vandmåleren, hvor vandet kommer ind i boligen. Det sikrer, den bedst mulige udnyttelse af anlægget, og at man får mest ud af investeringen.
Nemt at vedligeholde Minimax
Det er nemt at vedligeholde et Minimax anlæg, så det år efter år uden problemer leverer kalkfrit vand. Det vigtigste er, at man jævnligt at fylde saltblokke på. Hvor tit det skal ske, afhænger af forbruget af blødgjort vand i husstanden.
De to saltblokke i anlægget bruges typisk ikke helt jævnt, og derfor skal de ikke altid påfyldes samtidig. Man kan tydeligt se en rød linje gennem det klare låg til saltkammeret, når der skal sætte en ny blok i. Bloksalt kan bestilles på denne online shop, og den bliver leveret direkte til din adresse.
Nemt at klare krystallisering
Hvis saltblokkene i saltkammeret ikke opløses, kan det være, at de er krystalliserede. Det kan man komme ud for, fordi vandet udefra kommer ind i det varmere miljø. Det kan få saltopløsningen i bunden af anlægget til at fordampe og være årsag til, at saltblokkene krystalliserer og ikke længere kan give kalkfrit vand.
Dette løses nemt ved at hælde en smule afkølet, kogt vand rundt om saltblokkene. Det løsner krystalliseringen. Herefter kan det krystalliserede salt bare skrabes ud i bunden af anlægget, hvor det bliver opløst.
Støjer Minimax når det skyller filtrene?
Når Minimax regenerere (renser filtrene for kalk og magnesium) er lydniveauet på 41 dB. En regenerering i et Minimax anlæg tager kun cirka 11 minutter. Til en sammenligning er lydniveauet på et køleskab cirka 40 dB.
Er saltet til afkalkning skadeligt for miljøet?
Nej. Salt eller natriumklorid er et naturligt produkt, som udvindes fra jorden. Minimax bruger kun bloksalt af højeste kvalitet til regenerering.
Dette salt lever op til den højeste kvalitetsnorm EN 973 Type A. Saltblokkene består af helt rent salt uden tilsætningsstoffer. De indeholder således ikke hverken anti-klumpningsmiddel eller mineraler, der kan skade anlægget eller miljøet. Minimax bruger saltet til at regenerere – rense filtrene i de to tanke – og til at sikre for, at der er natrium i de to filtre med harpiks, som kan fjerne kalk og magnesium fra vandet. Salt til Minimax kan købes her.
Brug altid en autoriseret vvs-installatør
I Danmark er det et krav, at et blødgøringsanlæg skal monteres af en autoriseret VVS-installatør. Der følger altid en montageanvisning med et Minimax anlæg: Guide til installation og tekniske data. Derudover er der altid en brugervejledning med, hvor de vigtigste ting er samlet, så man kan få mest mulig glæde af sit Minimax blødgøringsanlæg.
Det skal man tage højde inden montøren kommer
Når anlægget skal monteres, skal man sørge for, at der er et gulvafløb i nærheden af det sted, hvor blødgøringsanlægget skal installeres. Det er også en god ide at sørge for, og at der er gjort plads til anlægget inden montøren kommer.Når man køber et Minimax blødgøringsanlæg her på siden, følger der altid et montagesæt og bloksalt med, så man hurtigt kan få anlægget i gang med at lave kalkfrit vand.