vands hårdhed

 

Der er en stigende interesse for vandets hårdhed. Baggrunden er, at der er en hel del ulemper ved at have hårdt vand. Det er vand, som indeholder relativt store mængder af kalk og magnesium.

Det er velkendt, at hårdt vand er til skade for varmelegemer i forskellige maskiner, som for eksempel varmevekslere samt kaffe, vaske – og opvaskemaskiner med videre. Det er også velkendt, at det kræver en stor og temmelig kedsommelig indsats at holde overflader i køkkener og badeværelser fri for kalk.

Vands hårdhed i Danmark

Man kan tjekke sit vands hårdhed ved hjælp af hårdhedskortet. Kortet er udgivet af GEUS, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland.

Her er vandets hårdhed i de danske kommunerne vist med forskellige farver. Man skal være opmærksom på, at inddelingerne af vandets hårdhed er baseret på et gennemsnit af tal fra de enkelte vandværker i de enkelte kommuner. Derfor kan de være ret store variationer i områderne med samme farve.

Kend dit vands hårdhed

Vil du kende dit vands hårdhed, kan du gå ind på hjemmesiden for dit lokale vandværk. Her kan du præcist se, hvor hårdt vand, du får leveret. Er man i tvivl om, fra hvilket vandværk man får sit vand leveret, ses det på opkrævningerne.

Måling af vands hårdhed

I Danmark måler vi vands hårdhed i tyske hårdhedsgrader (°dH = grad Deutsche Härte). En tysk hårdhedsgrad °dH er defineret til at være 10 mg calciumoxid pr. liter vand. Det svarer til 17,8 mg calciumcarbonat pr. liter vand eller til 17,8 ppm.

Her ses inddelingerne af vands hårdhed i °dH:

0–4 Meget blødt

4–8 Blødt

8–12 Middelhårdt

12–18 Temmelig hårdt

18–24 Hårdt

24–30 Meget hårdt

30 + Særdeles hårdt

 

Hvad kan jeg gøre ved mit vands hårdhed?

Du kan investere i et blødgøringsanlæg, hvis du ønsker at slippe af med kalken i vandet.

Inden du beslutter dig for et anlæg, er der nogle faktorer, du bør være opmærksom på, for at få mest for pengene. Hvis du klikker her, finder du en guide med en oversigt over disse faktorer. Guiden findes nederst på siden, du lander på.

DERFOr  miniMAX

Sammenlign med andre anlæg her

Vælg minimax - med eller uden montage

UDEN MONTAGE

Minimax M3

Inklusive 5 poser bloksalt og montagesæt

14.750 DKK
- inkl. fragt
Køb

MED MONTAGE

Minimax M3

Inklusive montage

Bestil tilbud
- uforpligtende
Bestil tilbud

Minimax, montage og bloksalt

BEDST TIL PRISEN - Lav din egen sammenligning med andre anlæg i dette skema!

Minimax sørger for, at du sparer tid og besvær med at afkalke fliser, glasvægge, kaffemaskiner mv. Du kan også nedsætte forbruget af shampoo, vaske- og rengøringsmidler. Dine maskiner vil holde længere og bruge mindre strøm.

Blødgøringsanlæg skal monteres af en autoriseret VVS-installatør!
Det skal være nemt få blødgjort vand. Derfor tilbyder vi en montageservice, hvor Minimax monteres af professionelle, uafhængige VVS-installatører - og til en fast pris!

Derfor bloksalt
Bloksalt er nemt at bære, bruge og opbevare. Bloksalt fra Minimax er kompakt, og lever op til den højeste kvalitetsnorm EN 973 Type A, og indeholder ingen tilsætningsstoffer.

Alle produkter

Så nemt er det

Beregn vands hårdhed

Den nemmeste måde selv at beregne dit vands hårdhed er med en såkaldt dråbetest.

Sådan tester man sit vands hårdhed ved hjælp af en klassisk dråbetest:

  1. Fyld målebægeret med 10 ml vand fra taphanen.
  2. Påbegynd dråbe-processen, hvor du tilsætter én dråbe vand ad gangen til målebægeret. Hver dråbe svarer til 1 hårdhed dH.
  3. Mellem hver dråbe skal du ryste målebægeret.
  4. Det er vigtigt, at du tæller antallet af dråber, og er opmærksom på væskens farve i målebægeret.

Sådan ses resultatet:

Vandets hårdhed kan ses, når væsken ændrer farve fra lyserød til grøn.

Så snart der sker et farveskifte fra lyserød til grøn stopper man, da man her får vist sit vands hårdhed i dH. Vær opmærksom på, at den grønne farve ikke behøver at være meget mørk.

Hvis væsken skifter farve til grøn ved eksempelvis dråbe nummer 19, svarer det til at dit vands hårdhed er på 19 dH. Hvis den grønne farve skifter ved dråbe nr. 22, er dit vands hårdhed 22 dH osv.