vands hårdhed
Der er en stigende interesse for vandets hårdhed. Baggrunden er, at der er en hel del ulemper ved at have hårdt vand. Det er vand, som indeholder relativt store mængder af kalk og magnesium.
Det er velkendt, at hårdt vand er til skade for varmelegemer i forskellige maskiner, som for eksempel varmevekslere samt kaffe, vaske – og opvaskemaskiner med videre. Det er også velkendt, at det kræver en stor og temmelig kedsommelig indsats at holde overflader i køkkener og badeværelser fri for kalk.
Vands hårdhed i Danmark
Man kan tjekke sit vands hårdhed ved hjælp af hårdhedskortet. Kortet er udgivet af GEUS, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland.
Her er vandets hårdhed i de danske kommunerne vist med forskellige farver. Man skal være opmærksom på, at inddelingerne af vandets hårdhed er baseret på et gennemsnit af tal fra de enkelte vandværker i de enkelte kommuner. Derfor kan de være ret store variationer i områderne med samme farve.
Kend dit vands hårdhed
Vil du kende dit vands hårdhed, kan du gå ind på hjemmesiden for dit lokale vandværk. Her kan du præcist se, hvor hårdt vand, du får leveret. Er man i tvivl om, fra hvilket vandværk man får sit vand leveret, ses det på opkrævningerne.
Måling af vands hårdhed
I Danmark måler vi vands hårdhed i tyske hårdhedsgrader (°dH = grad Deutsche Härte). En tysk hårdhedsgrad °dH er defineret til at være 10 mg calciumoxid pr. liter vand. Det svarer til 17,8 mg calciumcarbonat pr. liter vand eller til 17,8 ppm.
Her ses inddelingerne af vands hårdhed i °dH:
0–4 Meget blødt
4–8 Blødt
8–12 Middelhårdt
12–18 Temmelig hårdt
18–24 Hårdt
24–30 Meget hårdt
30 + Særdeles hårdt
Hvad kan jeg gøre ved mit vands hårdhed?
Du kan investere i et blødgøringsanlæg, hvis du ønsker at slippe af med kalken i vandet.
Inden du beslutter dig for et anlæg, er der nogle faktorer, du bør være opmærksom på, for at få mest for pengene. Hvis du klikker her, finder du en guide med en oversigt over disse faktorer. Guiden findes nederst på siden, du lander på.